ooooo już dawno takie tłumy nie zgłosiły się na spot, ja będeale tak 19.20, wcześniej nie dam rady :shock:
Jaką spawarkę kupić?
Zwiń
X
-
Jaką spawarkę kupić?
Jako, że nigdy się nie zajmowałem tematem spawarek itp, to też nie mam o nich zielonego pojęcia. Jedyna z jaką miałem styczność to stara spawarka na elektrody. Aktualnie myślę nad zakupem zwykłej prostej spawarki, która przydała by się od czasu do czasy, aby pospawać jakieś kątowniki, rurki, co będę musiał robić w najbliższym czasie. Interesują mnie raczej te tańsze. Z tym, że nie wiem na co zwracać uwagę itd. Ma to być typowo domowo - garażowe urządzenie do zabawy od czasu do czasu.
Budżet też nie wielki, jakieś 200 - 300zł - da się za to kupić coś?W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
-
-
Udesky, w zasadzie wszystkie są na jednym poziomie złożoności
http://www.allegro.pl/item968148235_...v_mar_pol.html tego typu kiedyś kupiłem do celów domowych, czyli używania raz na miesiąc. Spawać raczej nie bardzo potrafisz ( tu się nie obraź, bo jeżeli umiemy "pospawać" dwa kątowniki do kupy to nie oznacza że umiemy spawać) więc nie ma co się napinać na lepszy sprzęt. Ważne, aby najlepiej był Polski bo wtedy z naprawą czy reklamacją nie było problemu. Ale w tego typie sprzęcie nie ma się co popsuć.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
kup inwertorowke, bo duzo trudniej sa 'spalic' niz zwykla transformatorowke, a jako poczatkujacy spawacz ze zwarciami bedziesz 'za pan brat' :szeroki_usmiech
aha - lepiej dolozyc te pare zl i miec mozliwosc spawania pradem 100A.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBSpawać raczej nie bardzo potrafisz
Zamieszczone przez robert74spawarki inwertoroweW Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyA co to za spawarka? Czym się różni od transformatorowki?
Tu masz mniej więcej opisane co i jak na przykładzie
Osobiście teraz rzadko spawam, ale czasami używa go osoba która potrafi popsuć urządzenie dotykając tylko go, więc mój wybór była jak wyżej w poście.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Udesky, Ja kupiłem spawarkę tego typu. (nie dokładnie tą, ale te same parametry i podobna cena) http://www.allegro.pl/item970261957_..._cena_bon.html
I na użytek garażowy jest aż za dobra. Na "siłę" potrafi spawać elektrodą "4" i się nie przegrzewa, a dobrze wtapia materiał spawany. A na 230V spawałem elektrodą 3,25 i spox dawała radę. Więc podsumowując - dobry sprzęt dla domatora za małe pieniądze. Wszystkie prace domowe i przydomowe spokojnie nią wykonasz. A cena jest śmiesznie niska. Polecam ten sprzęt, bo u mnie się sprawdził. I nadal się sprawdza.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vince123Udesky, a nie lepiej kupic 'migomat' :?: jest o wiele wygodniejszy...no i latwiej sie spawa ...Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
:idea: :idea: :idea: tak jak pisze AdamB, :idea: :idea: :idea:
nie chcę odpowiadaać za kolegę Udesky, , ale migomat chyba nie wchodzi w rachubę, własnie ze względu na rachubę-koszty i to do czego potrzebuje spawarki. Tak jak jest to napisane w pierwszym poście.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Trzeba dobrać sprzęt do potrzeb. Jeżeli ktoś wierci 10 dziur w ścianie rocznie to nie kupuje wiertarki z udarem Boscha czy Makity za 1000zł tylko coś za góra 200zł. Jeżeli rocznie użyjesz spawarki po to aby pospawać urwaną zawiasę przy bramie czy pospawać dwa kątowniki to po co wydawać 700-1000zł za super sprzęt skoro tak naprawdę czy masz sprzęt za 300zł czy za 1000zł to i tak go jednakowo posmarkasz.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vince123nie lepiej kupic 'migomat'
Czym się różnią te migomaty od siebie?
W tym momencie sprzęt został by na gospodarstwie i tam był by nie co częściej wykorzystywany.
Jak by co butle na hel są więc tylko napełnić i sruu.
P.S. Jak by co mam się od kogo uczyć.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBWygodniej się spawa?
Zamieszczone przez AdamBTrzeba dobrać sprzęt do potrzeb.sprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
Odgrzewam temat co polecacie w granicach 1000zł do domowego użytku?
ja obecnie rozważam 2 podobne do siebie :
Dedra 200A http://allegro.pl/spawarka-inwertoro...393020546.html
czy też Nutool http://allegro.pl/tig-hf-mma-spawark...386125624.html
chyba że macie jakieś lepsze propozycje?
Komentarz
-
-
Poprostu gdzies przeczytałem że obie spawarki mają bardzo podobne bebechy + nie wiem czy idę wogóle w dobrą stronę MMA+TIG w tych pieniądzach czy poprostu szukać samego MMA (zaznaczam że spawałem jak narazie tylko standardową transformatorówką- elektroda w otulinie) ale z czasem moge dorosnąć do tiga... pytanie czy urządzenie kupione w takich pieniadzach do tego dożyje?
moje zastosowanie to proste przydomowe prace (napraw drzwi garażowych, uchwyt na worek treningowy, najwiekszym projektem będzie pospawanie bariek na małym balkonie -ale to nie wszystkie na raz )
Komentarz
-
-
AdamB tyle ze ta transformatorówka jest kumpla(miałem okazję u niego kilka rzeczy sobie pospawać) a nie lubie pożyczać narzędzi... zwłaszcza takich które sporo ważą i mają swoje najlepsze lata za sobą...
dodam też że nie mam siły w garażu tylko w jednym punkcie domu a to znacznie mi obniża mobilność ( stąd pomysł na inwertor zasilany ze standardowego gniazdka)
a co do gazu to mysle mniej szlachetnie CO2
tom2212 Nie planuje spawania z agregatu - tylko z sieci domowej - tak więc chyba postawie na 150zł w kieszeni (znalazłem ją w jakimś sklepie internetowym za 860zł z przesyłką)
Komentarz
-
Komentarz